Tudnivalók

 1. Katalógusok, brossúrák nyomtatásához a PDF fileformátum a legelterjetteb, számunkra is ez a legmegfelelőbb.
 2. CTP és FILMEZÉS
  Kizárólag PDF és PS fileok.
 3. Grafikai előkészítés esetén, olyan programokat használjon, mint: Adobe Illustrator, Indesign, Photoshop, Corel Draw és semmikép sem Word, Power Point, Excell stb.
  3.1 fontok
  a) legegyszerűbb és legbiztonságosabb, ha a vektoros aplikációban a betűket görbékké alakítja és azután készíti el a PDF filet.
  b) ha valamilyen okból kifolyólag nincs lehetősége az a) pont alatt leírtakhoz, akkor az Acrobat Distiller programban feltétlen kapcsolja be az "embed all fonts" opciót.
 4. SZÍNEK
  A nyomdatechnológia CMYK felépítésű. Kerülje az RGB profil használatát, mert amit a képernyőn lát nem minden esetben egyezik meg a lenyomtatottal.
  A rendelkézésünkre bocsátott dokumentumokat CMYK profilban készítsék elő. Ha RGB vagy PANTONE színeket használ, azok CMYK profilba lesznek konvertálva, és kisebb nagyobb eltérések lehetségesek, amiért felelőséget nem vállalunk. Ha PANTONE vagy közvetlen színeket használ, kérjük okvetlen jelezze azt.
 5. KÉPFELBONTÁS
  Photoshop formátumban minimum 300 dpi képfelbontást használjon.
  Új Photoshop dokumentum nyitásánál okvetlenül CMYK profilt válasszon. Semmiképp sem konvertálja utólagosan RGB-ből CMYK-be.
 6. Ferlauf - ÁTMENET
  Ha minőségi ferlaufot kíván, legjobb Photoshopban dolgozni, mert a vektoros ferlaufok, gondot okozhatnak RIP-elés alkalmával.
  Az átmenet lépcsőzetességének kiküszöböléséhez, használja az "Add noise" filtert (max. 2-3 érték) Photoshopban.
 7. MÉRETEK
  A méret definiálása esetén minimum 3 mm-t adjon hozzá a kívánt mérethez (kifutó), mind a négy oldalról, továbbá figyelmet kell fordítani arra is, hogy a szövegek és grafikai elemek 5 mm-el beljebb legyenek a vágástól.
 8. HOGYAN MENTSÜK EL A DOKUMENTUMAINKAT
  Általános szabály az összes fent említett program esetében, hogy a fekete szöveg (K100%) fekete legyen. (pl. ne K97% vagy K79% ...).
  Ha Photoshopban dolgozik PSD/TIFF filekiterjesztésben mentse el. Fekete szövegnél, (K100%) kapcsolja be a "Multiply" opciót a Layer palettán.
  Ha Corelban dolgozik, CDR filekiterjesztésbe mentse el úgy, hogy az összes szöveges rész át legyen alakítva görbékké (CTRL+Q).
  Ha Illustrátorban dolgozik, AI/EPS/PDF filekiterjesztésbe mentse el, természetesen itt is az előzőkben leírt szabály érvényes, vagyis, görbézze le a szöveges részeket. (CTRL+SHIFT+O).
 9. HOGYAN KÉRJEN ÁRAJÁNLATOT?
  - tudnia kell a kész termék méretét
  - a papír minőségének,fajtájának definiálása (ha nem járatos benne, katalógusunkból választhat)
  - nyomtatás színe: egyszínű, kétszínű, háromszínű, négyszínű (color nyomtatás) --- egyoldali – kétoldali
  - kötése: dróttal varrott, cérnafűzött, ragasztott
  - borító: táblás kötés, ragkötött, fóliázott fényes vagy matt
  - példányszám
  - utómunkák: stancolás, vaknyomás, riccelés, bigelés, perforáció, numeráció
  - jelezze, van-e grafikus előkészülete

GrafoproduktGrafoproduktGrafoproduktGrafoproduktGrafoproduktGrafoproduktGrafoproduktGrafoprodukt