Tech útmutató

 1. KATALÓGUSOK, BROSÚRÁK nyomtatásához a PDF fileformátum a legelterjetteb, számunkra is ez a legmegfelelőbb.
 2. CTP Kizárólag PDF és PS fileok.
 3. GRAFIKAI ELŐKÉSZíTÉS esetén olyan programokat használjon mint: Adobe Illustrator, Indesign, Photoshop, Corel Draw és semmiképpen sem Word, Power Point, Excel stb.
 4. FONTOK
  (a) legegyszerűbb és legbiztonságosabb, ha vektoros applikációban a betűket görbékké alakítja és azután készíti el a PDF filet
  (b) ha valamilyen okból kifolyólag nincs lehetősége az (a) pont alatt leírtakhoz, akkor az Acrobat Distiller programban feltétlenül kapcsolja be az "embed all fonts" opciót.
 5. SZÍNEK A nyomdatechnológia CMYK felépítésű. Kerülje az RGB profil használatát, mert amit a képernyőn lát, nem minden esetben egyezik meg a lenyomtatottal. A rendelkézésünkre bocsátott dokumentumokat CMYK profilban készítsék elő. Ha RGB vagy PANTONE színeket használ, azok CMYK profilba lesznek konvertálva, és kisebb nagyobb eltérések lehetségesek, amiért felelőséget nem vállalunk. Ha PANTONE vagy közvetlen színeket használ, kérjük okvetlenül jelezze.
 6. KÉPFELBONTÁS Photoshop formátumban minimum 300 dpi képfelbontást használjon.
  Új Photoshop dokumentum nyitásánál okvetlenül CMYK profilt válasszon. Semmiképp ne konvertálja utólagosan RGB-ből CMYK-be.
 7. FERLAUF/ÁTMENET Ha minőségi ferlaufot kíván, legjobb Photoshopban dolgozni, mert a vektoros ferlaufok gondot okozhatnak RIP-elés alkalmával. Az átmenet lépcsőzetességének kiküszöböléséhez, használja az "Add noise" filtert (max. 2-3 érték) Photoshopban.
 8. MÉRETEK A méret definiálása esetén minimum 3 millimétert adjon hozzá a kívánt mérethez (kifutó) mind a négy oldalról. Továbbá figyelmet kell fordítani arra is, hogy a szövegek és grafikai elemek 5 milliméterrel beljebb legyenek a vágástól.
 9. HOGYAN MENTSÜK EL A DOKUMENTUMAINKAT?
  - Általános szabály az összes fent említett program esetében, hogy a fekete szöveg (K100%) fekete legyen. (pl. ne K97% vagy K79%).
  - Ha Photoshopban dolgozik PSD/TIFF file kiterjesztésben mentse el. Fekete szövegnél, (K100%) kapcsolja be a "Multiply" opciót a Layer palettán.
  - Ha Corelben dolgozik, CDR filekiterjesztésben mentse el úgy, hogy az összes szöveges rész át legyen alakítva görbékké (CTRL+Q).
  - Ha Illustratorban dolgozik, AI/EPS/PDF filekiterjesztésben mentse el. Természetesen itt is az előzőkben leírt szabály érvényes, vagyis görbézze le a szöveges részeket (CTRL+SHIFT+O).
 10. HOGYAN KÉRJEN ÁRAJÁNLATOT?
  - tudnia kell a kész termék méretét
  - példányszám
  - a papír minőségének, fajtájának definiálása (ha nem járatos benne, katalógusunkból választhat)
  - nyomtatás színe: egyszínű, kétszínű, háromszínű, négyszínű (full color nyomtatás)
  - egyoldali vagy kétoldali nyomtatás
  - kötés: dróttal varrott, cérnafűzött, ragkötött
  - borító: táblás (karton vastagsága miliméterben; gerinc: egyenes vagy gömbölyített) vagy puha kötés
  - utómunkák: stancolás, vaknyomás, riccelés, bigelés, perforáció, numeráció, fóliázás (fényes vagy matt)
  - kérjük azt is jelezze van-e grafikus előkészülete.